Recipe for tollumba
TOLLUMBA: Ingredients:
9 cups of coffee water
1 cup of oil
a pinch of salt
7 cups of coffee flour
3 cups of starch
1 paste powder
6 eggs
1 liter of oil
Sherbet:
½ sugar
½ dcl water
1 lemon juice
1 vanilla sugar
Instructions:
Boil water with a pinch of salt and 1 tablespoon of oil. Get away from the fire. Flour mixed with starch and paste powder is added. Mix well and return to the heat to fry until it separates from the spoon and bowl. After the dough has cooled, add the eggs one by one, stirring well with a mixer, until a uniform dough is obtained. A liter of oil is heated in a pot. The prepared dough is filled with a special indented-shaped ladle and through it the balloons are taken out directly into the hot fat. They are thrown in pieces by cutting them with a knife into lengths of about 8 cm and are fried from all sides until they turn golden yellow.
If they brown quickly, lower the heat a little. Remove from the oil with a slotted spoon and put straight into the cooled sorbet. Until the second ones are fried, the first ones stay in the sherbet, then they leave the sherbet, and fold them in a deep container, and so it is done until all the dough is consumed. The remaining sherbet is poured over the balloons so that they are completely soaked in the sherbet.
They are served with rose syrup, lemonade, bose, etc
9 filxhan kafeje ujë
1 filxhan vaj
një majë thike kripë
7 filxhan kafe miell
3 filxhan niseshte
1 pluhur paste
6 kokrra vezë
1 litër vaj
Sherbeti:
½ sheqer
½dcl ujë
1 lëng limoni
1 sheqer vanilje
Udhëzimet:
Uji vlon me një majë thike kripë dhe 1 lugë vaj. Largohet nga zjarri. Hidhet mielli i përzier me niseshte dhe pluhur paste. Përzihet mirë dhe prapë kthehet në zjarr që të fërgohet gjersa të ndahet nga luga dhe ena. Pasi të ftohet brumi, i hidhen vezët një nga një duke tundur mirë me mikser, gjersa të fitohet një brum i njëllojtë. Një litër vaj nxehet në tenxhere. Me brumin e përgatitur mbushet kaushi special me formë të dhëmbëzuar dhe nëpërmjet tij nxirren tullumbat drejtë në yndyrë të nxehtë. Hidhen pjesë pjesë duke i prerë me thikë në gjatësi prej afro 8cm dhe fërgohen nga të gjitha anët gjersa të zverdhet në ngjyrë ari.
Nëse skuqen shpejtë, ulet pak zjarri. Hiqen nga vaji me lugë të shpuar dhe futen drejt në sherbet të ftohur. Gjersa të fërgohen të dytat, të parat qëndrojnë në sherbet, pastaj largohen nga sherbeti, dhe palosen në një enë të thellë, e kështu veprohet gjersa të hargjohet i tërë brumi. Sherbeti që mbetet hidhet mbi tullumba, në mënyrë që ato të lagen plotësisht në sherbet.
Shërbehen me shurup trëndafili, limonadë, bozë etj
0 comments:
Post a Comment
thanks